Probléma körök

Probléma körök

Milyen problémákkal fordulhatsz felénk?

Iskolai vagy munkahelyi problémák

- Legtöbb időt az Iskolában, vagy a munkahelyen töltjük. Fontos, hogy mindkét helyen jól érezd magad. De adódhatnak sikertelenségek, társaiddal konfliktusok, meg nem értések. netán zaklatások, bántalmazások, teljesítmény kényszerek okozta gondok, netán tanáraiddal, főnökeiddel való nézeteltérések okozta problémák, melyeket nem tudsz, vagy nem mersz megosztani. 

Párkapcsolati gondok 

- A kamasz és fiatal felnőtt korunk fontos része, hogy tartozzunk valakihez, ennek legnemesebb része a szerelem. Életünk legcsodálatosabb érzése, amiben lehetnek sikereink, hosszú és rövid távúság, csalódások, sikertelenségek, szakítások, meg nem értések. Nagy gondot okozhat az is, ha nem, vagy nehezen találunk hozzánk illő párt. Legtöbb gondot a kamaszkorban az jelenti, hogy teszik valaki, de Ő nem vesz észre bennünket. Ez az életszakasz tele van sikerrel és kudarccal és ha nincs akivel erről beszélj, akkor nagy megakadások és lelki elbizonytalanodás jöhet a hétköznapjainkba. Ez nehézséget okozhat a tanulásban, a munkában és mindenképpen jó ha van valaki akivel erről tudsz beszélni. Ha nem találsz segítséget, akkor mi közösen tudunk megoldást találni.

Beilleszkedési nehézségek

 - Másokkal kijönni, megértetni magunkat a többiekkel, sokszor nagy kihívás. Ha az iskolában, munkahelyen vagy más közösségben nem fogadnak el, kitaszítottnak érzed magad vagy állandóan konfliktusba keveredsz, ha bántanak, megaláznak, átnéznek rajtad, hívd a 137-00 számot. Itt komolyan veszünk, figyelünk rád, próbáljuk megérteni, mi lehet a problémád gyökere, és közösen számba vesszük, milyen lehetőségeid vannak, hogy jobb legyen neked. 

Veszteségek 

- Mindannyiónk életében adódnak veszteségek. Csalódunk egy barátban, elhagy a szerelmünk, elveszítjük a munkahelyünket, meghal egy családtagunk, ismerősünk, kedvenc kisállatunk. A gyász fájdalmát jó megosztani valakivel, sokszor az segítség, ha beszélhetsz róla, ha megoszthatod valakivel a könnyeidet. Ha úgy érzed, a veszteséged súlyát nehéz egyedül cipelni, hívd az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt, itt van, aki meghallgat!

Káros szenvedélyek

 - Sokan próbálják úgy csökkenteni a feszültségeket, hogy valamilyen szerhez nyúlnak, cigiznek, piálnak, vagy éppen a kábítószert próbálják ki. Kipróbálva ezeket érezhetjük úgy, hogy pillanatokra vagy akár órákra könnyebb tőle az életünk, de minél többször nyúlunk hozzájuk, annál több bajt okoznak: károsak az egészségre, függővé tesznek, és egy idő után azt vehetjük észre, hogy se az eredeti gondunkat sem oldotta meg, sőt, még egy probléma keletkezett általuk, a szenvedélybetegség. Függővé válni nem csak cigarettától, alkoholtól, kábítószertől lehet, hanem szerencsejátéktól, számítógépes játékoktól, Internettől is. Ha ezek átveszik az életünk fölött a hatalmat, minden mást háttérbe szorítva, akkor tenni kell ellene. Beszélgessünk a káros szenvedélyedről, derítsük ki együtt, mekkora a baj, és talán abban is tudunk segíteni, hova fordulhatsz speciális segítségért.

 

Családi problémák, családon belüli erőszak 

- A család mindenki életében fontos szerepet játszik, és ha valami baj van otthon, azzal foglalkozni kell. Hívd fel a lelki elsősegélyt, ha bántanak otthon szavakkal vagy tettekkel. Ha nem foglalkoznak veled, nem értenek meg, ha konfliktus adódik a szüleiddel vagy a testvéreddel, könnyebb, ha beszélsz róla! Itt elmondhatod a nyomasztó családi titkokat is, hiszen a telefonszolgálat keretei között marad minden, amit elmondasz. 

Krízis helyzetek, öngyilkosság 

- A krízisek az élet természetes velejárói, mindenki életében történnek olyan események, amik megráznak, összetörnek, fájdalmas érzéseket okoznak bennünk. Legtöbbször nehezen, de végül meg tudjuk oldani a problémánkat pár hét alatt. Azonban néha annyira kétségbeesünk, hogy az egész életünket kilátástalannak látjuk, és eszünkbe jut az öngyilkosság is. Mielőtt kárt tennél magadban, mielőtt bántanád magad, hívd fel a 137-00 telefonszámot! Mindig, minden helyzetből van kiút, adj egy esélyt, telefonálj, és segítünk abban, hogy más megoldást találj!